Een diagnose dementie op jonge leeftijd heeft impact, zowel op het werk als daarbuiten. Of je nu actief kunt blijven bij je werkgever of moet stoppen met werken, er zijn een aantal zaken die geregeld moeten worden. De bedrijfsarts speelt hierin een belangrijke rol, bijvoorbeeld door mee te denken over aanpassingen in werk of te ondersteunen in de communicatie met werkgever en het UWV. Hieronder vind je een aantal veel voorkomende situaties ten aanzien van werk en dementie. Meer lezen? Download de informatiebrochure Regelwerk rondom werk en dementie.
Bij vroege signalering kan de werknemer wellicht nog enige tijd (gedeeltelijk) aan het werk blijven bij de eigen werkgever dankzij aanpassingen en begeleiding. Meestal vindt de afstemming hierover plaats binnen de Wet verbetering Poortwachter. Na twee jaar wordt een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) aangevraagd.
Vaak zijn op het moment van de diagnose al problemen ontstaan op het werk. Bij sterk verminderd arbeidsvermogen is het vaak niet meer haalbaar om aan de verplichtingen vanuit de Wet verbetering Poortwachter te voldoen. In dat geval kan het beter zijn om met de bedrijfsarts in gesprek te gaan over welke opties er zijn, bijvoorbeeld om over te gaan tot het aanvragen van een WIA-uitkering als werken niet meer lukt. Soms zijn de beperkingen zodanig dat een vervroegde WIA-uitkering een mogelijkheid is.
Een werknemer die er zelf voor kiest om ontslag te nemen heeft helaas geen recht meer op een uitkering via de Werkloosheidswet (WW-uitkering). Soms is het mogelijk om op basis van goede onderbouwing toch een Ziektewet-uitkering te krijgen. Lukt dat niet, dan ben je aangewezen op een bijstandsuitkering via de gemeente. Soms wordt duidelijk dat bij ontslag al ziekte speelde, en zijn er juridische mogelijkheden om toch dit ontslag nog terug te draaien.
Iemand die ontslagen wordt heeft gedurende een beperkte periode recht op een WW-uitkering. Wanneer solliciteren niet meer gaat, vraag je een Ziektewet-uitkering aan. Soms wordt duidelijk dat bij ontslag al ziekte speelde, en zijn er juridische mogelijkheden om toch dit ontslag nog terug te draaien en om alsnog een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) te krijgen.
In 45% van de gevallen blijkt voorafgaand aan de diagnose dementie een andere diagnose gesteld te zijn, zoals burn-out of angststoornis. Als je de WIA-uitkering hebt aangevraagd op basis van een verkeerde diagnose (en als je daardoor financieel benadeeld wordt), kan het verstandig zijn om een herbeoordeling aan te vragen via de website van het UWV.
Wanneer je niet verzekerd bent voor de werknemersverzekeringen, ben je afhankelijk van je eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Heb je die niet, dan ben je afhankelijk van een bijstandsuitkering via de gemeente.
Om de uitdagingen en mogelijkheden beter te begrijpen op de werkvloer, onderscheiden we een aantal fasen rondom werk en dementie.